Wie zijn wij

Margriet Wentink

Margriet Wentink is gespecialiseerd in het werken met mensen die de gevolgen ondervinden van schokkende gebeurtenissen. Vanuit dit specialisme heeft zij haar eigen begeleidings- en opleidingscentrum Interakt (Tiel) opgericht. Margriet maakt gebruik van interactieve zelf-resonantie en baseert zich daarbij op een meergenerationele psychotraumatologie.

Het schrijven van boeken is Margriet niet onbekend. Ze heeft meegewerkt aan de publicatie Vroegkinderlijk Trauma (red. Dr. Franz Ruppert) en schreef Het mamatrauma – hoe vroegkinderlijke ervaringen je leven ongewild beïnvloeden, dat het tweede deel vormt van de serie Breek de Stilte. Met deze serie wil zij kennis over trauma en traumaverwerking bereikbaar maken voor een breed publiek. Het project Blootgelegd maakt deel uit van deze missie.

Marijke Kolk

Marijke Kolk is journalist. Zij schrijft artikelen over met name psychologische onderwerpen voor o.a. de Margriet en het AD. Voor het AD schreef zij verhalen over onder andere ex-psychiatrisch patiënten en ouderen met een bijzondere levensstijl. Voor Margriet schreef zij onder andere verhalen over seksueel misbruik en het leven ná kanker. Ook interviewde zij diverse bekende Nederlanders over ervaringen die hun leven veranderden. In het AD had Marijke twee jaar lang een zomercolumn over het pleegouderschap.

Voorheen was zij (adjunct) hoofdredacteur van Flair en Yes. Naast haar journalistieke werkzaamheden werkt Marijke twee dagen in de week als docent op de School voor Journalistiek in Utrecht.

Mar & Mar

Marijke Kolk en Margriet Wentink werkten eerder (2016) samen aan de uitgave van OverLeven, het jubileummagazine ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Interakt. Zij herkenden in elkaar een diepgaande interesse voor psychologische thema’s en enthousiasme voor het maken van tekst en beeld. Het idee voor het project Blootgelegd werd geboren.

In 2017 ontwikkelden Marijke (docent) en Margriet (gastdocent) samen voor de Hogeschool Utrecht de Honourscursus Het Psychologisch Interview – Journalistiek en Trauma. Daarin hebben zij studenten journalistieke kennis en interviewvaardigheden aangereikt omtrent het interviewen van mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. Marijke en Margriet hielpen de studenten bij het voorbereiden van het interview en hebben hen intensief begeleid in het uitwerken daarvan. De lessencyclus vormde de basis van de interviews in het project Blootgelegd.

“Het is geweldig om te zien hoe jonge mensen zo betrokken zijn bij het leven van een ander. Zij hebben zich met hart en ziel ingezet om op integere wijze een levensverhaal op te tekenen en dat is heel goed gelukt!” (Marijke)

“Het is niet vanzelfsprekend dat mensen willen vertellen over de impact die een schokkende gebeurtenis heeft gehad op hun gezondheid en hun leven. Deze jonge journalisten hebben met hun ontwapenende interesse en hun zorgvuldige voorbereiding het vertrouwen weten te winnen van de mensen die ze interviewden.” (Margriet)

Mascha Jansen

Fotograaf Mascha Jansen maakte de portretten voor Blootgelegd. Mascha volgde haar opleiding aan de KABK in Den Haag.

In 2018 maakte zij haar tweede fotoboek Love Child, waarin ze onder andere twee jaar lang tien wensouders, singles en homoseksuele koppels op weg naar een alternatief ouderschap volgde. Ook fotografeerde ze moderne gezinnen en ongewenst kinderloze mannen en vrouwen. Dit boek vloeide voort uit haar eerste fotoproject over de zoektocht naar de ware liefde: Mr. Right, waarvoor ze haar oud-geliefden opzocht met haar camera.

“De ‘naakte’ portretten die Mascha maakte voor Love Child spraken ons aan. We zochten voor het project Blootgelegd een fotograaf die precies de kwetsbare blik kan vangen, die de kijker betrekt bij het verhaal. We zijn blij dat Mascha dit avontuur met ons wilde aangaan.” (Margriet en Marijke)

De studenten

Meer dan twintig studenten Journalistiek van de Hogeschool Utrecht zijn de uitdaging aangegaan om samen met Margriet en Marijke Blootgelegd te ontwikkelen. De studenten hebben allemaal zelf iemand benaderd om te interviewen. Met veel doorzettingsvermogen hebben zij, onder begeleiding van de docenten, de journalistieke inspanning geleverd om van de soms uitgebreide interviews een compact, pakkend verhaal te maken. En het eindresultaat mag er zijn!

“Om als een groep startende journalisten de kans te krijgen deel te nemen aan zo’n bijzonder project, is uniek. Na een intensieve samenwerking met zowel de docenten als mijn medestudenten, heb ik me niet alleen leren ontwikkelen als journalist, maar ook als mens. Ik spreek namens ons allemaal als ik zeg dat we het een grote eer vonden om deze verhalen te mogen optekenen.” (studente Georgia Oost)

“De cursus gaf mij de kans om echt uitgebreid de tijd te nemen voor de geïnterviewde. Haar verhaal, over een overval waarbij ze werd gegijzeld, greep mij enorm aan en ik denk dat er juist daardoor iets moois uit voort is gekomen.” (studente Esmée van Zon)

Mar-O-Mar V.O.F.
Uiterdijk 21
4011 ET ZOELEN

Bank: NL97 TRIO 0379 4420 19
KvK: 72583770
btw: NL8591.62.692.B01